Čiščenje s suhim ledom

Suhi led je ogljikov dioksid v trdnem stanju, ki se proizvaja v obliki peletov ali blokov različnih velikosti. Temperatura suhega ledu je pri atmosferskem tlaku -79°C.

Peskanje s suhim ledom je popolnoma suh postopek, ker so zrna suhega ledu dejansko CO2 v trdnem stanju, ki pri kontaktu s čiščeno površino takoj sublimirajo (preidejo v plinsko stanje).
Čiščenje s suhim ledom je netoksičen, neprevoden in neabraziven postopek, kar je velika prednost pred klasičnimi postopki čiščenja. Pri čiščenju s suhim ledom se ne pojavljajo sekundarni odpadni materiali (pesek, steklo, plastika,...). Edini odpadni material je sama očiščena nečistoča, ki jo curek zraka odpihne in jo je možno enostavno posesati s tal. Tako je s suhim ledom možno čistiti tudi stroje in naprave, kjer bi se klasični pes kalni materiali nabirali v raznih težko dostopnih delih stroja oz. naprave.
Stroji in naprave v proizvodnji se lahko velikokrat čistijo s suhim ledom med obratovanjem, torej brez ustavljanja proizvodnje, demontaže in montaže opreme.

Tlak zraka in s tem kinetično energijo zrn suhega ledu je možno prilagoditi čiščenemu objektu oz. nečistočam, tako da se le te odstranijo brez poškodovanja osnovne površine. To pomeni, da se s suhim ledom lahko čistijo tudi občutljivi materiali kot so nikelj, krom ali mehek aluminij.

Elektroindustrija: elektromotorji, generatorji, tiskana vezja,
Prehrambna industrija: procesna oprema v prehrambni industriji, npr. peči, transportni trakovi, mešalci,…
Knjigovezništvo: odstranjevanje lepila s strojev
Brizganje plastike: čiščenje orodij
Tiskarska industrija: čiščenje strojev
Lesna industrija: čiščenje lepil, lakov in smole s strojev
Farmacija: procesna oprema v farmacevtski industriji, npr. transportni trakovi, reaktorji, posode
Avtomobilska industrija: za čiščenje kalupov (ostanki gume, lepil, barve,…), tekoči trak.
Livarstvo: kalupi, ostanki grafita
Navtika: ladje , čolni
Okolje: Pomoli, tlakovci

Ostale aplikacije: čiščenje plesni, alg, čiščenje opreme v tiskarnah.

Suhi led je prijazen do okolja, hkrati pa ga odlikuje večja hitrost in učinkovitost v primerjavi z nekaterimi drugimi tehnikami čiščenja industrijske opreme. Peskanje s suhim ledom je resnici suh postopek (ljudje si predstavljamo, da je led moker), ker so zrna suhega ledu dejansko CO2 v trdnem stanju, ki šele pri kontaktu z obdelovancem sublimirajo – se spremenijo v plinsko stanje.

Želim ponudbo

Vnesite vaše podatke in vas kontaktiramo.

    Imatevprašanje ali povpraševanje

    Pišite nam preko spletnega obrazca in vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.